- Nouriel Roubini, de econoom die bekend staat als ‘Dr. Doom’, waarschuwt al twee decennia met enige regelmaat voor financiële rampen.
- Hij verwierf grote bekendheid toen hij de financiële crisis van 2008 voorspelde.
- Onlangs waarschuwde Roubini dat financiële markten en de economie slaapwandelend op weg zijn naar een nieuwe catastrofe.
- Lees ook: Topeconoom Nouriel Roubini zegt dat 90% van crypto pure oplichting is – en dat Sam Bankman-Fried geen uitzondering zal blijken
Nouriel Roubini duikt momenteel overal op. De econoom die bekend staat als ‘Dr. Doom’, luidde het afgelopen jaar in vele media de alarmbel over de economische en financiële catastrofe die er volgens hem aan zit te komen.
Of het nu het wegzetten van crypto als criminele activiteit is of het waarschuwen dat financiële markten op weg zijn naar een “Bermuda-driehoek” van risico’s: Roubini zit niet verlegen om stevige meningen.
Maar wie is de meest recente belichaming van Dr. Doom (de bijnaam heeft vele voorgangers) en is Roubini altijd zo pessimistisch geweest?
Roubini verwierf aan het begin van deze eeuw brede bekendheid door een “nachtmerriescenario” te voorspellen en de noodklok te luiden over de Amerikaanse huizenmarkt. Toen hij in 2006 bij het IMF sprak over een dreigende huizencrisis was het publiek volgens The New York Times aan het grinniken.
Maar toen de grote financiële crisis uitbrak, hoorde Roubini bij het handjevol experts dat de grote financiële crisis had voorspeld, terwijl veel analisten signalen van naderend onheil hadden genegeerd.
"Hij klonk in 2006 als een waanzinnige. Toen hij in 2007 terugkeerde [voor een lezing bij het IMF, red.] was hij een profeet", zei IMF-econoom Prakash Loungani in het financiële crisisjaar 2008 tegen The New York Times.
Roubini's meest recente voorspelling voor de Verenigde Staten is dat een stagflatoire schuldencrisis de economie snoeihard zal raken. Dat zal volgens Roubini een monster van Frankenstein worden, dat de slechtste aspecten van de stagflatie uit de jaren '70 combineert met de schuldencrisis van 2008.
Econoom Nouriel Roubini tijdens de 48e editie van het Economic Forum van Cernobbio op 2 september 2022. Foto: Pier Marco Tacca/Getty Images
'Gloom and doom' oftewel 'kommer en kwel'
Roubini werd in Istanbul geboren en stamt uit een orthodox-joodse familie. Hij studeerde economie in Italië, hoewel hij daarmee inging tegen de wens van zijn ouders om net als zijn vader in de tapijthandel te gaan.
"Ik was een soort van zwart schaap", zei Roubini in een interview met GQ over zijn jeugd. Nadat hij zijn bacheloropleiding had afgerond in Italië, studeerde hij internationale economie aan de Harvard University in de VS en en ging daarna economieles geven aan Yale University. In 1995 werd hij hoogleraar economie aan de New York University en daar werkt hij nu nog steeds.
Roubini staat bekend om zijn eigenzinnige kijk op economische ontwikkelingen. Toen hem werd gevraagd naar de methode waarmee hij recessies voorspelde tijdens de IMF-conferentie in 2006, antwoordde Roubini dat zijn voorspellingen waren gebaseerd op intuïtie en noemde hij zijn model een "geurtest" of een "eendentest"
"Als het er uitziet als een recessie, praat als een recessie en kwaakt als een recessie, dan zal het wel een recessie zijn", zei hij volgens The Financial Times.
Econoom Jeffrey Sachs, die Roubini begeleidde tijdens zijn promatie aan Harvard, zegt dat hij een "unieke mix aan vaardigheden" heeft als econoom. Toch heeft Roubini ondanks zijn succes in 2008 in de loop der jaren behoorlijk wat kritiek te verduren gekregen vanwege zijn aanhoudende en vaak foutieve voorspellingen dat er rampen gaan plaatsvinden.
In 2005 voorspelde hij dat de orkaan Katrina zich ook tot een economische ramp zou ontwikkelen, een voorspelling die niet uitkwam.
Toen de economie in 2009 aan het worstelen was om de enorme klappen in de periode daarvoor te boven te komen, waarschuwde hij voor een double-dip-recessie. Maar aan het eind van dat jaar was de neergang volgens het National Bureau of Economics Research al achter de rug.
Nouriel Roubini. Foto: AP Images
Critici zeggen dat het onvermijdelijk was dat Roubini in 2008 een keertje gelijk kreeg, gelet op alle sombere voorspellingen die hij heeft gedaan.
"Zelf een stilstaande klok geeft twee keer per dag de juiste tijd aan", zei medeoprichter Anirvan Banerji van het Economic Cycle Research Institute in 2008 tegen The New York Times.
Roubini: nieuwe crisis in de maak
De nu 65-jarige Roubini voorspelt momenteel een nieuwe financiële crisis. Hij publiceerde het afgelopen jaar dertien opinieartikelen voor de nieuwswebsite Project Syndicate, waarin hij waarschuwt voor stagflatie, te hoge schulden en een dodelijke combinatie van beide.
Roubini heeft niet gereageerd op verzoeken van Insider om commentaar op dit verhaal. Jaren geleden zei hij tegen Entrepreneur dat hij 95 procent van de mediaverzoeken afwijst, behalve van CNBC en Bloomberg, die hem naar eigen zeggen wekelijks bellen om te komen optreden.
Journalisten die Roubini kennen, zeggen dat zijn houding overeenkomt met wat je zou verwachten van een doorgaans sombere econoom. The Atlantic schreef in 2009 dat het leek alsof zijn monotone manier van praten rechtstreeks van "een onzichtbare teleprompter" kwam. The New York Times schreef in 2008 dat hij "een permanent gepijnigde gezichtsuitdrukking" had en dat hij een aura van "kommer en kwel" uitstraalde.
Maar zo was hij niet altijd. Roubini werd beroemd door zijn voorspelling van de financiële crisis van 2008 en verscheen toen vaak vrolijk in tv-programma's. Ook schreven verschillende media over de vele gasten die zijn penthouse party's in Manhattan bijwoonden.
Op een gegeven moment moest hij van de staat New York een hot tub van het dak van zijn penthouse verwijderen, omdat hij daarvoor geen toestemming had gevraagd.
"De recessie was geweldig voor me", zei hij in 2009 tegen New York Magazine, dat schreef dat hij op een avond met "minstens twee jonge vrouwen" hand in hand was gezien. "Ze houden van mijn 'beautiful mind'", zei hij daarover. "Ik ben lelijk, maar ze voelen zich aangetrokken tot mijn brein. Ik ben een rockster onder 'geeks, wonks, and nerds'"
Hij wijst zijn bijnaam Dr. Doom zelf af. "Het is een leuke bijnaam", zei hij in 2009 tegen de Entrepreneur. "Maar op de dag dat we de bodem hebben bereikt, verandert Doctor Doom in Doctor Boom. Ik ben geen permanente pessimist".